Mülakat Stresini Azaltma Teknikleri: Kendinize Güvenerek Mülakata Girin
Pek çok kişide görülen mülakat stresi, yönetilmediği takdirde adayın gerçek potansiyelinin ortaya çıkmasını engeller. Oysa bu stresi azaltmak veya kontrol altına almak mümkün. Bitoniş olarak bu yazımızda, özgüvenli bir mülakatın yollarını buluyoruz.
Mülakat sırasında yaşanan stres, adayın kendini rahatça ifade etmesine engel olabilir ancak doğru stratejilerle bunun üstesinden gelmek mümkündür. Hazırlık ve uygulamanın en iyi müttefikleriniz olduğunu ve her görüşmenin öğrenme ve gelişme için bir fırsat olduğunu unutmayın. Bitoniş olarak bu içerikte, mülakat stresinin üstesinden gelebilmek için uygulayabileceğiniz bazı stratejileri sizlerle paylaşacağız.
Mülakat stresini azaltma teknikleri – 15 Öneri
Profilinize uygun bir açık pozisyon seçin
İlk önerimiz tam olarak iş görüşmesiyle ilgili olmasa da mülakattaki performansınızı doğrudan etkileyebilecek bir konuya parmak basarak başlamak istedik. Profilinize, deneyimlerinize ve becerilerinize uygun bir açık pozisyon seçerek, seçim sürecinin tüm aşamalarını başarıyla geçme konusunda kendinize güvenme şansınızı büyük ölçüde artırırsınız.
Eğer işinize hakimseniz, işe alım uzmanının sorularını yanıtlamak ve özgüven kazanarak stresinizi yönetmek çok daha kolay olacaktır. Ayrıca, belirli bir konu hakkındaki bilgi eksikliğinizi gizlemek veya görüşmeyi yapan kişinin sorabileceği herhangi bir sorudan kaçınmak için de hiçbir nedeniniz olmayacaktır.
Bu sebeple iş ararken kapasitenizi çok fazla zorlamaktan kaçının. İş başvurularınızı, kariyerinizde hangi aşamada ve konumda olduğunuzun ve neler sunabileceğinizin farkında olarak yapın.
Görüşme gününü önceden planlayın
Görüşmeye geç kalmak, iş görüşmesi sırasındaki gerginliği büyük ölçüde artırabilir. Bu nedenle önceden plan yapmak çok önemlidir. Görüşmeyi gerçekleştireceğiniz adresi, yol tarifini, arabanızı nereye park edeceğinizi, toplu taşıma ile ilgili detayları, çalışıyorsanız yöneticinizden alacağınız izni önceden planlayın.
Görüşmeye uykunuzu almış olarak gitmek de sizi daha rahat hissettirecektir. Bu nedenle bir önceki gece erkenden yatın, kıyafetlerinizi de mümkünse önceden hazırlayın. Bu şekilde gecikme olasılığını daha da azaltmış olacaksınız. Planlamanızda bir şeylerin ters gitmesi ihtimaline karşı her zaman elinizin altında bir 'B planı' bulundurmayı unutmayın.
Şirket hakkında araştırma yapın
Görüşmeye gideceğiniz şirket ve başvurduğunuz pozisyon hakkında bol bol araştırma yapın, böylece işe alım uzmanı neden orada çalışmak istediğinizi sorduğunda ne söyleyeceğinizi bilirsiniz.
Şirketin kuruluş tarihini, ana ürün veya hizmetlerini, faaliyet alanını, kurum kültürünü, vizyon, misyon, değerlerini ve güncel haberlerini inceleyin. Bu bilgiler yalnızca yanıtlarınızda sizi desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda görüşme sırasında şirketle ilgili sorular sormanıza yardımcı olarak ilginizi ve proaktifliğinizi öne çıkaracaktır.
En sık sorulan soruların cevaplarını önceden düşünün
Bir iş görüşmesi sırasında stresinizi en aza indirmenin bir başka yolu da her zaman sorulma ihtimali olan 'Güçlü ve zayıf yönleriniz neler?', '5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?' veya 'Mesleki hedefiniz nedir?' gibi sorulara hazırlanmaktır. Yanıtları ezberlemenize gerek yok ama bu sorular üzerinde düşünüp vermek istediğiniz mesaj hakkında fikir sahibi olmanızda fayda var. Sonuçta bu tip sorular sorulduğunda ne söyleyeceğinize dair bir fikriniz olması, görüşmeye hazırlık yaptığınızı gösterir. Bu da sizin çalışan profiliniz hakkında karşı tarafa olumlu bir fikir verecektir.
Mülakata birkaç dakika erken gelin
Mülakata geç kalmanın adayın puan kaybetmesine yol açabilecek bir hata olduğunu herkes bilir. Tam da bu nedenle ilk önerilerimizden biri önceden planlama yapmanın önemiydi. Planlama yaparken ideal olan adrese tam zamanında varacak şekilde organize olmak değil, biraz daha erken gitmeyi hedeflemektir. Görüşme yerine en az 15 dakika önce varmayı planladığınızda, yolda öngörülemeyen bir şey olsa bile bu süre mülakat zamanınızdan çalmayacaktır. Ayrıca bu ekstra zamanı şirket hakkında edindiğiniz bilgilerin ve profesyonel kariyeriniz hakkında söylemeyi planladığınız konuların üzerinden geçmek için kullanabilirsiniz. Hazır hissetmek stresinizi azaltmada oldukça etkili olacaktır.
Gevşeme taktiklerini kullanın
İş görüşmesi sırasında gerginliğimizi gizlemeye çalışsak bile bazen hızlı nefes almak veya bacaklarımızı sallamak gibi davranışlar bizi ele verebilir. Bunun olmasını önlemek için, işe alım yapan kişiyle konuşmanızdan birkaç gün veya dakika önce bazı rahatlama tekniklerini uygulamayı deneyin. Burundan derin nefes almak, nefesi birkaç saniye tutmak ve ağızdan yavaşça vermekten oluşan bilinçli nefes alma, en etkili yöntemlerden biridir ve görüşme sırasında bile kullanılabilir. Görüşme günü, vücudunuzu esneterek gergin kaslarınızı rahatlatabilir, fiziksel aktivite yapabilir veya sakinleştirici bir müzik dinleyebilirsiniz.
Konuşmadan önce dinleyin
Kaygı, farkında olmadan işe alım uzmanını 'ezmenize' neden olabilir. Bu tutum çoğu zaman nezaket eksikliği veya ilgisizlik izlenimi verir ve eksi puana neden olur. Bu nedenle sakin kalmak önemlidir. Görüşmeyi yapan kişiyi dikkatle dinleyin, söylediklerini özümseyin ve yanıt vermeden önce mutlaka konuşmasını bitirmesini bekleyin. Bu sadece iletişimde saygılı olduğunuzu göstermekle kalmaz, aynı zamanda tepkinizi ve cevabınızı düşünmek için size zaman tanır.
Empati kurun
Stres kapıyı çaldığında, bazı insanlar kibirli veya savunmacı bir duruş sergilemeye eğilimlidirler ki bu da mülakat sürecine zarar verebilir. Böyle durumlarda empati ve sıcaklık göstermenin çok daha olumlu bir etkisi vardır. Görüşmeyi yapan kişiye etkileşime açık olduğunuz ve harika bir ekip arkadaşı olabileceğiniz hakkında fikir verir. Ayrıca, görüşme sırasında ne kadar rahat olursanız, işe alım uzmanının ihtiyaç duyduğu bilgiyi elde etmesi o kadar kolay olur ve işi alma şansınız artar.
Görüşmeyi yapan kişiden gözlerinizi ayırmayın
İletişimde göz temasının önemini bilmeyen yoktur. Ancak göz temasını sürdürmenin bazı insanlar için, özellikle de yabancılarla konuşurken ve stresliyken zor olabileceğini biliyoruz. Başka yerlere bakarak konuşmak, görüşmeyi yapan kişiye stresli olduğunuz veya doğruları gizlediğiniz gibi mesajlar verebilir. Bu nedenle, özellikle becerilerinizden ve mesleki deneyimlerinizden bahsederken, dik durmayı ve görüşmeyi yapan kişinin gözlerinin içine bakmayı unutmayın.
Daima dürüst ve şeffaf olun
İngilizce seviyeniz veya mezuniyet dereceniz gibi şeyler hakkında yalan söylemek, gerçeğin bilinmesi halinde seçilme şansınızı tamamen ortadan kaldırabilir.
Bu tip özgeçmiş bilgileri, insan kaynakları uzmanları tarafından görüşme öncesinde ve sırasında kontrol edilmektedir. Yani söyledikleriniz ile özgeçmişinize yazdıklarınız arasında herhangi bir tutarsızlık varsa muhtemelen görüşme sırasında ortaya çıkacaktır. Ayrıca, yanlış bilgiyi desteklemek genellikle daha fazla çaba gerektirir ve iş görüşmesi sırasındaki stresin artmasına neden olur. Bu yüzden baştan itibaren şeffaf olun. Bu sadece size olumlu puan kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda gelecekteki işvereninizle iyi bir ilişki kurmanız için daha güçlü bir temel oluşturur.
“Robotlaşmamaya” dikkat edin.
Hazırlıklı olmanın öneminden bahsederken, görüşmede söyleyeceğiniz şeylerin pratiğini yapmanızın sizi daha rahat hissettireceğini söylemiştik. Ancak stresten kaynaklanan unutkanlığı yok edebilmek için aşırı hazırlık yapmanın doğallığınızı öldürerek bir robot gibi ezberden konuşmanıza neden olma riski vardır. Mülakat uzmanı, işe ve şirket kültürüne uygun olup olmadığınızın değerlendirildiği bir görüşmede doğal bir şekilde nasıl iletişim kurduğunuz ve kendinizi nasıl ifade ettiğiniz gibi konularda bilgi toplamaya çalıştığı için stresli olsanız bile doğal ve spontane halinizi gösterdiğinize emin olmalısınız.
Olumlu düşünün
Ufak detaylardan demoralize olmak ve görüşme hakkında henüz başlamadan ya da görüşme tamamlanmamışken olumsuz bir düşünceye sahip olmak stres seviyenizi daha da artıracaktır. Olumlu düşünmeyi sürdürmek iş görüşmesi sırasındaki gerginliği en aza indirme gücüne sahiptir ve adayın kendine daha fazla güven duymasını sağlar.
Kariyerinizde elde ettiğiniz başarıları ve daha önce yaptığınız olumlu iş görüşmelerini düşünmek gibi bazı stratejiler bu anlarda sakin kalmanıza yardımcı olmak için kullanılabilir.
Ayrıca sizi neyin rahatsız ettiğini daha iyi anlamak ve o an bunun farkında olmak her zaman sizi olumlu bir tarafa geçirecektir. Bunun için kendinize sorabileceğiniz bazı sorular şunlardır:
- Mülakat için neden bu kadar gerginim?
- Bu görüşmenin olumsuz sonuçlanması neye neden olacak?
- Özgüvenim nasıl?
- İstediğim gibi sonuçlanmayan geçmiş bir olaydan mı etkileniyorum?
- Bu duygu ve hislerle başa çıkmak için ne yapabilirim?
Kendi sorularınızı hazırlayın
Mülakatların sonunda işe alım görevlisinin birkaç dakika ayırarak adayın herhangi bir sorusu olup olmadığını veya şirket hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyip istemediğini sorması çok karşılaşılan bir durumdur. Hazırlıksız yakalanmamak için, görüşmeden önce birkaç dakikanızı ayırıp şirket, açık pozisyon, çalışma koşulları ve seçim süreci hakkında öğrenmek istediklerinizi içeren sorular tasarlayabilirsiniz.
Orijinalliğinizi koruyun
Yanıtlarınızda aşırıya kaçmadan özgün olmayı başarabilirseniz, işe alım uzmanını etkileme şansınız artacaktır. Çünkü, yanıtlarınızla ilgi çektiğinizde mutlaka bunun farkında olacaksınız. Bu da özgüveninizi yükselteceğinden, stresinizi yönetmek daha mümkün olacaktır. Tabii ki sırf ilgi çekmek için görüşmede sıra dışı davranmanızı önermiyoruz. Sadece farklı bakış açıları hakkında biraz kafa yorabilir, beylik yanıtlardan uzaklaşarak orijinalliğinizi korumayı hedefleyebilirsiniz.
Ses tonunuza dikkat edin
İş görüşmesi sırasında çok yüksek veya çok alçak sesle konuşmak rahatsız edici olabilir. Yüksek ses, çevreye karşı saygısızlık izlenimi verebilir. Alçak ses ise utangaçlık ve özgüvensizlik hissi uyandırabileceği gibi söylenenlerin anlaşılmasını da zorlaştırabilir. Konuşma tonunuzu ofisteki diğer alanlardan duyulmayacak kadar alçak, yanıtlarınızı net bir şekilde duyulabilmesini sağlayacak kadar yüksek tutmayı unutmayın.
Bu adımları uyguladığınızda bir sonuca varamıyorsanız veya kaygınızın üstesinden gelemiyorsanız, ek rehberlik için profesyonel yardım almayı mutlaka değerlendirin. Duygularınızı ve tepkilerinizi anlamak hem profesyonel hem de kişisel yaşamınızda stresli durumlarla daha iyi başa çıkmanız için önemli bir adımdır. Özgeçmişinize uygun pozisyonları taramak ve yapay zeka destekli bir kariyer uygulamasının sunacağı fırsatlardan yararlanmak için uygulama mağazanızdan Bitoniş’i indirmeyi unutmayın. Profilinize en uygun eşleşmeleri bulacağınız Bitoniş uygulaması, doğru başvurular yapmanıza, görüşme sırasında kendinizi daha iyi ifade edebilmenize, dolayısıyla sürprizlerden kaynaklanabilecek stresi azaltmanıza yardımcı olacaktır.