İşyeri Kültürü Nedir ve Modern İş Hayatında Neden Önemlidir?
Çalışanlar, olumlu işyeri kültürüyle tanınan şirketlere daha fazla rağbet gösteriyor. Hatta pek çoğu, ilham verici bir kurumsal kültürün parçası olmayı tercih ediyor. Bitoniş olarak bu içerikte, işyeri kültürünün önemini ele alacağız.
İşyeri ya da kurum kültürü, bir organizasyonun ortaya koyduğu norm ve değerlerin toplamıdır. Yönetim kademesi, ana hatlarıyla belirlenmiş olan bu norm ve değerleri şirket geneline yayılan bir politikaya dönüştürür.
Araştırmalar, çalışanların, olumlu işyeri kültürleriyle tanınan şirketlere daha fazla ilgi gösterdiğini ortaya koyuyor. Hatta pek çoğu, daha yüksek ücret almak yerine, ilham verici bir kurumsal kültürün parçası olmayı tercih ediyor: HP İş İlişkileri Endeksi raporuna göre, katılımcıların %83'ü daha mutlu iş ortamını daha az maaşa tercih ediyor. Bitoniş olarak bu içerikte, işyeri kültürünün tanımı ve önemi üzerinde duracağız.
İşyeri kültürü nedir?
Kültür, bir grup insanın paylaştığı her şeydir. Bir sosyal grubun normları, inançları, değerleri, davranışları, alışkanlıkları, gelenekleri, bilgileri ve deneyimlerinin bütünüdür. Dolayısıyla işyeri kültürü tanımı, çalışanları tarafından paylaşılan, şirketi benzersiz kılan ve onu sektördeki diğer kuruluşlardan ayıran tüm değerleri kapsar.
İşyeri kültürünün işletmeler için bir kaldıraç olabileceğini söyleyebiliriz. Bunun nedeni, bir ürünün diğer şirketler tarafından istenirse taklit edilebilmesine rağmen şirketi kuran kişilerin düşünme biçiminin ve çalışan ve müşterilerle etkileşimde bulunma tercihlerinin taklit edilemeyecek olmasıdır.
Şirket kültürünü oluşturan unsurlar, bir misyon-vizyon-değerler metni kadar resmi olabileceği gibi, kahve makinesinin başında yapılan bir konuşma kadar gayri resmi de olabilir. En küçük şirketlerin bile bilinçli ya da bilinçsiz bir işyeri kültürü vardır.
İşyeri kültürü modern iş hayatında neden önemlidir?
Kişiliğinize ve çalışma şeklinize uygun kültüre sahip bir şirkette çalışmak, yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi artırır, böylece daha rahat ve güvende hissedersiniz. Kültürünü benimsediğiniz bir işyerinde her gün mutlu bir şekilde çalışırsınız, tam tersi bir durumda ise iş hayatı sizin için büyük mutsuzluk kaynağı olur.
Bu nedenle, iş başvurusu yaparken, potansiyel işvereninizin kurum kültürünü ve çalışma koşullarını ve bunların size uygun olup olmadığını iyi değerlendirmelisiniz. Bu değerlendirme kriteri, pozisyonun gereksinimleri ve maaş kadar önemlidir.
Burada çalışmayı neden seviyorsunuz?
Potansiyel iş arkadaşlarınıza şirket hakkında nelerden hoşlandıklarını sorun. Bu, çalışanların birbirini destekleyip desteklemediğini ve kariyer fırsatlarına sahip olup olmadığını belirlemenize yardımcı olur.
Genellikle ofise saat kaçta geliyorsunuz ve eve ne zaman gidiyorsunuz?
Resmi olarak çalışma saatleri sabah 9’dan akşam 5’e kadar olabilir, ancak bazen gerçek tamamen farklıdır. Bu sıradan soru size iş-yaşam dengesi ve yönetimin yoğun dönemleri nasıl ele aldığı konusunda çok iyi fikir verebilir.
Başvurduğum pozisyonda görev yapan önceki kişiyi seçerken hangi nitelikler belirleyici oldu?
Bu da çok aydınlatıcı bir sorudur. Sadece İK uzmanının ne aradığını öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda şirket kültürüne uymanın önemli olup olmadığını ve eski çalışanlar hakkında nasıl konuşulduğunu da öğreneceksiniz.
Burada çalışmaya başlamadan önce neyi bilmeyi dilerdiniz?
Bu soru İK yöneticisinden veya mevcut çalışanlardan çok önemli detaylar öğrenmeye zemin hazırlar. Aynı zamanda onlara şirketteki yolculukları ve şirket kültürü hakkında öğrendikleri üzerine düşünme fırsatı verir. Ayrıca aynı hatalardan kaçınmanıza da yardımcı olur.
Bu şirketi rakiplerinden ayıran unsurlar nelerdir?
Bu, sizi yalnızca kendinize düzgün argümanlar sunmaya teşvik eden bariz bir soru gibi görünebilir, ancak cevap yine de size şirketin kendisini nasıl gördüğü hakkında çok şey anlatacaktır. Çalışanlar şirketleri ile ilgili en çok neyle gurur duyuyor? Yönetim için en önemli şey nedir?
Elinizde olsaydı bu şirkette neyi değiştirirdiniz?
Bu ince ve öğretici bir sorudur. Direkt olarak 'Bu şirkette neyi sevmiyorsunuz?' diye sormak yerine şirketin gelişme alanları hakkında bilgi ve aynı zamanda çözüm önerileri istemiş olursunuz.
Stratejik planlama: Misyon, vizyon ve değerler
Bir şirket, stratejik planlamasını geliştirirken zamanını ve emeğini işyeri kültürünün önemli unsurları olan üç noktaya ayırır:
- Misyon
- Vizyon
- Değerler
Misyon
Misyon bir şirketin var olma sebebidir. Onu inşa eden herkesin uğruna çalıştığı amaç budur. Misyon, kuruluşun kimliği olmalı ve işinin ne olduğunu kısa ve objektif bir şekilde açıklığa kavuşturmalıdır. Her şeyden önce markanın dünyadaki görevidir.
Vizyon
Vizyon gelecek, bir şirketin ulaşmak istediği hedeftir. Bu amaçla, kuruluşun geleceğe yönelik eylem ve hedeflerine rehberlik etmek amacıyla uzun vadeli hedeflerin ana hatlarıyla belirtildiği yer vizyon metnidir.
Değerler
Şirketin misyonunu ve neyi başarmak istediğini belirledikten sonra, bu ilkeleri şirketin günlük operasyonlarına dahil etmek amacıyla tüm bunları uygulamaya koymak için eylemler gerekli olacaktır. Şirketi ulaşmayı umduğu hedeflere doğru yönlendirecek inanç ve davranışların temsil ettiği değerler, açık ve anlaşılır şekilde belirlenmeli ve duyurulmalıdır.
İyi uygulandığında bu fikirler tüm şirket ortamına ve şirketin uyguladığı tüm eylemlere nüfuz eder. Bu nedenle bu kavramlar sadece bir gelenek olmamalı, işin özünü temsil etmeli ve işletmenin sürekli büyümesine katkıda bulunacak eylem, karar ve stratejilere rehberlik etmelidir.
İyi Bir İşyeri Kültürü Yaratmanın Temel Faydaları
İyi bir işyeri kültürü yaratmanın en önemli faydalarından birkaçına göz atalım:
- Yetenek çekme - İşe alım süreçlerinde potansiyel çalışanlar, pozisyonun gereksinimleri ve maaş skalası kadar işyeri kültürünü ve çalışma iklimini de değerlendirir. Güçlü, olumlu ve açık iletişime önem veren bir kültür, bu kültüre uyan nitelikli iş adaylarını şirkete çeker.
- Çalışan katılımı ve elde tutma - Kültür, çalışanların memnuniyeti, katılımı ve dolayısıyla elde tutma üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
- İş performansı - Daha güçlü işyeri kültürüne sahip şirketler, rakiplerinden finansal olarak daha iyi performans gösterir ve genellikle daha başarılıdır. Dahası, başarılı şirketlerin liderlerinin çoğu işyeri kültürü ile finansal performansın yakından ilişkili olduğuna inanır.
İyi Bir İşyeri Kültürü Oluşturmanın 7 Temel Adımı
Şimdi de işyeri kültürü oluşturmak için izlenmesi gereken bazı temel adımlara göz atalım:
Şirket değerlerini tanımlayın ve herkesin öğrenmesini sağlayın
Kuruluşların kültürlerinin merkezinde değerler vardır. Değerler, işyeri kültürüyle ilgilidir ve doğru/yanlış diye etiketlenemez. Şirket yönetiminin hangi değerleri vurgulayacağını ve çalışanlara empoze edeceğini tanımlayabilmesi gerekir.
En yaygın kurumsal değerlerden bazıları şunlardır:
- Dürüstlük
- Bütünlük
- Takım çalışması
- Mükemmellik
- Yenilik
- Sürdürülebilirlik
- Hesap verebilirlik
- Güvenilirlik
- Adalet
- Sürekli gelişim
Bu inanç ve değerler, çalışanlar arasında kabul edilebilir ve teşvik edilen davranışların ne olduğunu belirler. Bu değerleri tanımlamak ve tüm çalışanlarla paylaşmak en önemli yönetimsel görevlerden biridir.
İç iletişimi önceliklendirin
Farklı paydaşların işyerinizde iletişim kurma biçimi, genel işyeri kültürü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte, iç iletişim çalışmaları yapmanın yanı sıra, dijital çalışan iletişimini iyileştirmek birçok büyük işletme için ana önceliklerden biri haline geldi. Çalışanlar nerede olurlarsa olsunlar, kuruluşlarında neler olup bittiğini her zaman bilmek ister. Her çalışan, her zaman, her cihazdan şirketin mevcut durumuna, basınla paylaşılan önemli gelişmelere, kritik şirket bilgilerine, yönetici mesajlarına, kurumsal başarılara vb. kolayca erişebilmelidir.
İşbirliğini teşvik edin
İşyerindeki güçlü ilişkiler, olumlu bir işyeri kültürü oluşturmak ve yönetmek için en önemli ön koşul olan etkili iletişimin artmasına yol açabilir. Bugün artık işler ve departmanlar birbirine eskisinden çok daha fazla bağımlı olduğundan, şirketlerin farklı ekipler içinde ve arasında kolay işbirliği ve iletişimi sağlaması gerekir.
Güvenilir liderlik anlayışını benimseyin
Liderler, şirket değerlerini sürekli olarak teşvik etmeli ve misyonu gerçekleştirmek için vizyon ve değerleri göz önünde bulundurarak adeta bir rol model olarak hareket etmelidir. Günümüzde, geleneksel liderlik anlayışı tamamen terk edilmeli ve çalışan merkezli şirketler ilham verici ve motive edici liderler yetiştirmelidir.
Yöneticilerle çalışanlar arasındaki kapıları açık tutun
Yöneticiler, çalışanlarının katılımı, memnuniyeti ve motivasyonundaki farklılıklardan en çok sorumlu olan kişilerdir. Yöneticilerin ekipleriyle iletişim kurma biçimleri, olumlu bir çalışan deneyimi oluşturmak için önemlidir. Yöneticilerin, çalışanlarıyla sık sık iletişim kurmaları gerekir.
Bir amaç duygusu yaratın
Ne yazık ki bazı kuruluşların bir var olma amacı yoktur, bazı kuruluşlar ise amaçlarını çalışanlarına nasıl ileteceklerini bilemezler. Liderler, yöneticiler ve İK uzmanları, ilham verici hikayeler ve kurumsal sorumluluk faaliyetleri ile çalışanları arasında bu amaç duygusunu yaratmaktan sorumludurlar.
Yukarı yönlü geribildirimi teşvik edin
En sağlıklı ve en üretken kültürler, çalışanların seslerini paylaşmakta, endişelerini dile getirmekte, soru sormakta ve ihtiyaçlarını ifade etmekte özgür hissettikleri kültürlerdir. Yine de günümüzde birçok işveren, iki yönlü işyeri iletişimine ve yukarı yönlü geribildirime açık olmanın önemini ihmal ediyor. Oysa ki iletişim yalnızca çalışanları bilgilendirmek ve uyarmakla ilgili değil, aynı zamanda onları dinlemekle ilgilidir.
Bitoniş ile doğru işi ararken aynı zamanda sizi mutlu hissettirecek işyeri kültürüne sahip şirketlerle de tanışma fırsatınız olur. Yapay zeka destekli işe alım ve kariyer uygulaması Bitoniş, doğru işe doğru aday eşleşmesini yaparken sadece edinimleri ve yetkinlikleri değil kültürel uyumu da değerlendirir. Henüz denemediyseniz Bitoniş uygulamasını hemen uygulama mağazanızdan ücretsiz olarak indirin ve yeni nesil kariyer dünyasında hızlı bir giriş yapın!