İş sağlığı ve güvenliği dijitalleşme süreci için dikkate değer 12 strateji
İş sağlığı ve güvenliği, mevzuat ve kurallar çerçevesinde çalışanlar için güvenli ve sağlıklı koşulları sağlamayı amaçlar ve şirketlerin en çok özen gösterdiği alanlardan biridir. İş sağlığı ve güvenliğinde dijitalleşme, faaliyetlerin planlanması ve kontrol edilmesi için geliştirilen mekanizmalar olarak kendini gösterir. Süreçleri otomatikleştiren yazılımlar, bulut bilişim kullanımı, performans göstergelerini uygulayacak kaynaklar ve daha birçok yapay zeka çözümü bu özel alanın dijitalleşme sürecinde yer alan önemli bileşenlerdir.
İş sağlığı ve güvenliği nedir?
İş sağlığı ve güvenliği tanımı ve kapsamı şöyle açıklanabilir: İş sağlığı, işçinin sağlığa zararlı madde ve ajanlara maruz kalması sonucu ortaya çıkan meslek hastalıklarını önlemeyi, işçinin beden ve ruh sağlığını korumayı amaçlar. İş sağlığı, işyerinde çalışanın sağlığını tehdit eden fiziksel, biyolojik, kimyasal ve ergonomik tehditleri tespit edip ortadan kaldırmayı hedefler. İş güvenliği ise çalışma ortamının güvenli olmasını hedefler.
6331 numaralı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek amacıyla 2012 yılında yayımlanmıştır.
Bu kanun ve sektöre özel kurallar çerçevesinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin amacı, çalışanların sosyal, fiziksel ve ruhsal bütünlüğünün korunmasının yanı sıra meydana gelmesi muhtemel kazaların azaltılmasıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliğinde Dijitalleşmek için 12 Strateji
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, inşaat sektörü, en yüksek iş kazası oranına sahip sektördür. İnşaat dışında, sanayi, lojistik, idari işler ve destek hizmetleri gibi sektörler, malzeme ve ekipmanın ön planda olduğu, yüksek riskli, dolayısıyla iş sağlığı ve güvenliğinin daha önemli hale geldiği sektörlerdir. Her alanda olduğu iş sağlığı ve güvenliği alanında da süreçlerin standart, hatasız, etkin ve kolay şekilde yönetilmesinin yolu dijitalleşmeden geçer. İSG süreçlerinin dijitalleşmesi için atılması gereken adımlar 12 maddede özetlenebilir:
1. Bilgileri verilere dönüştürün
Çok sayıda kural ve değişkene sahip bir alan olan iş sağlığı ve güvenliği, çok fazla veri üretir. İş sağlığı ve güvenliğinde yapay zeka kullanımı, çalışma ortamında neler olduğunu anlamak ve gerekli iyileştirme önlemlerini uygulamak için verileri anlamlı bilgilere dönüştürür. Bu bilgileri kullanarak belirlenen riskler üzerinden güvenlik mekanizmalarının devreye sokulması, uyarı ve alarm sistemlerinin kurulması ve gerekli ek önlemlerin alınması daha kolay hale gelir.
2. Verileri kolaylıkla analiz edin
Dijitalleşmeyle birlikte bulut bilişim ve yönetim yazılımları aracılığıyla bilgi toplamak, depolamak, yorumlamak ve paylaşmak daha ekonomik, daha hızlı ve daha güvenli hale gelmiştir. İş sağlığı ve güvenliğinde dijitalleşme, veri analizi yapma becerisini geliştirmenin yanı sıra, sonuçları grafikler, panolar ve akış şemaları gibi görsel öğelere çevirerek karar vericiler için kolaylık sağlar.
3. Tüm süreçleri standartlaştırın
Diğer birçok alanda olduğu gibi iş güvenliği ve sağlığında da eğitim, risk haritalaması, eylem planları, denetim ve diğer birçok eylem standartlaştırılmalı ve sürekli iyileştirilmelidir. Süreçlerde belirlenen standartların dışına çıkmaktan kaynaklanan hatalar iş kazalarına yol açabilir. Standartlaştırma süreçlerinde dijitalleşmeden yardım almak zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
4. Çalışan bağlılığını artırın
İş güvenliği politikalarının işleyişi büyük ölçüde çalışanların uyumuna ve bağlılığına dayalıdır. Bürokratik görevlerle ve eylem planlarıyla dolu bir alan olduğu için iş sağlığı ve güvenliğinde gerçek bir çalışan memnuniyeti kültürü yaratmak diğer alanlara göre daha zor olabilir. Dijitalleşme sayesinde çalışan yükü ve riskini en aza indiren şirketlerin, çalışanların sağlık ve güvenliğine önem verdikleri görünür hale gelir ve bu algı çalışan bağlılığını ve motivasyonunu pozitif yönde etkiler.
5. Bürokratik görevleri yazılımlara devredin
Dijital dönüşüm, rutin bürokratik görevlerin insanlar tarafından gerçekleştirilmediği ve sorumluluğun aynı kalite standardını tekrarlayan yazılımlara devredildiği bir iş akışı yaratır. Bu da şirketlerin iş sağlığı ve güvenliği alanında da bürokratik gereklilikler üzerine çalışmayı bırakıp daha yeni ve yaratıcı alanlara odaklanmasını teşvik eder.
6. Riskleri azaltın
Veri, iletişim, uyarlanabilirlik ve karar vermek için mevcut bilgideki gelişmelere ek olarak, dijital dönüşüm risk yönetimi ve süreç akışında yaşanan sorunları çözer. İş sağlığı ve güvenliği için teknolojiye yatırım yapmak çalışma ortamındaki sağlığı ve güvenliği tehdit eden riskleri azaltmayı hedefleyen şirketlerin öncelikli adımıdır.
7. İç iletişimi güçlendirin
Dijital dönüşüm, farklı departmanlar arasındaki iletişime katkıda bulunur. Dijital yazılımlar sayesinde organizasyonun tüm şubelerine ve departmanlarına ait iş sağlığı ve güvenliği risklerini yönetmek tek bir platformla mümkün hale gelmiştir. Böylece taraflar merkezi sistemdeki güncel bilgi, duyuru, uyarı ve önlemlere kolaylıkla erişebilir, gereksiz iş yükünden ve iletişim kopukluğunun yarattığı zaman kaybından kurtulabilir.
8. Risk haritalamasını kolaylaştırın
İş alanına özel tasarlanmış dijital uygulama ve araçlar sayesinde iş ortamındaki riskler kolayca haritalanabilir. Veri girişini standart hale getirmek, bilgi geçişini kolaylaştırmak ve uzmanların mevcut durumu her an izleyebilmesini sağlamak dijitalleşmeyle mümkündür.
9. İşgücü planlaması yapın
Şirketler, her çalışanın dijital etkileşimlerinin sonuçlarını analiz ederek ve İSG becerilerini kolayca tanımlayarak işgücünü yeni bir faaliyetin organizasyonel ihtiyaçlarına göre planlayabilir. Hangi çalışanın hangi faaliyet için uygun olduğunu bilen şirketler, riskli çalışanları ve pozisyonları belirleyerek organizasyonun kırılganlığını azaltabilir.
10. Eğitim ve gelişimi destekleyin
Özellikle saha çalışmalarında çalışanlardan yazılımlar aracılığıyla alınan geri bildirimler, eğitimleri pozisyona veya fonksiyona göre hedeflemeyi ve ilgili eğitimler için gerekli bütçeleri tanımlamayı mümkün kılar. Böylece projeler özelinde iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için gerekli olan eğitim ve gelişim alanları rahatlıkla planlanabilir.
11. İşe alımları optimize edin
Her alanda olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği alanında da pozisyon gereksinimlerinin tespiti, rollerin gerekli nitelik ve sorumluluklarının tanımlanması ve iş özelinde beklenen bilgi ve deneyim seviyesinin belirlenmesi İSG işe alım sürecinin dijitalleşmesiyle mümkün olabilir. bitoniş, hem ofis çalışanı hem saha personeli arayan işverenlere en doğru profilleri sunarak işe alım sürecinin hızlı ve etkin şekilde yönetilmesine yardımcı olur. İşverenlerin ve çalışanların işe alım sürecinden beklentilerinin analiz edilmesiyle ortaya çıkan bitoniş platformu, her iki tarafın memnuniyetini sağlamak için özenle tasarlandı.
12. Sahadaki performansı uzaktan izleyin
Dijital saha araçları, bir çalışanın işe katkısını günlük olarak değerlendirmeyi mümkün kılar ve bireysel görüşmeler sırasında yönlendirme yapmak ve çalışan performansını iyileştirmek için çok faydalıdır. Bu araçlar, İSG uzmanlarına rutin denetimlerde önemli ölçüde zaman kazandırır. Bu sayede, riskli uygulamalar anında tespit edilip düzeltilirken güvenlik koşullarının sürekli olarak iyileştirilmesi sağlanır.
Bu stratejiler, dijital dönüşümün çalışanları “robotlaştıran” bir sistem değil, aksine riskleri ön görerek çalışanları daha değerli kılan yaklaşımlar bütünü olduğunu gösterir. Dijitalleşme, bir şirketin tüm çalışanlarını, aynı zamanda müşterilerini ve iş ortaklarını da kapsıyorsa işe yarar. Ekiplerin sadece bir kısmı dijitalleşmiş, bir kısmı hâlâ geleneksel süreçleri devam ettiriyorsa, organizasyonun tamamının dijital dönüşümünden bahsedilemez. Dijitalleşme, tüm paydaşların iş performansını iyileştirerek verimlilik ve memnuniyet artışını hedeflemelidir.